PDF  | Print |

Teknisk information

En rørforstærker er en form for elektronisk forstærker, som gør brug af elektronrør i stedet for f.eks. transistorer. Ligesom alle andre former for elektroniske forstærkere, kan en rørforstærker forøge et signals styrke og/eller amplitude. Rørforstærkere bruges i dag blandt andet til guitarforstærkere og audiofile sterreoforstærkere, hvor rørenes s-kurve giver en blødere klipning og dermed en helt anden lyd end en transistorforstærker.

 

CE-Godkendt

ce mærketAlt HI-FI udstyr som sælges i Danmark og resten af Europa skal være CE-godkendt. Derfor er alle Audio Classic's produkter CE-godkendt.

Udgangstranspormatorer

For at radio-rør kan afgive deres fulde effekt i højttaler-belastninger på 4-8 ohm kræves en udgangs-transformator. Dimensioneringen, viklingen og udformningen af denne har en stor del af æren for en perfekt lydende rørforstærker. Der laves gode udgangstrafoer i Europa, USA og Japan (ikke Kina).

Afkoblingskondensator

Før udgangsrørerne sidder der en afkoblingskondensator, som også har stor betydning for lyden.
Her anvendes Mundorf Supreme, V cap og Jensens copper foli/paper.

Klasse inddeling af forstærker

Klasse inddelingen af forstærkere i A, AB, B og C handler kun om tomgangsstrømmen i udgangstrinnet.

Record Industry

Record Industry forkortes ofte til RIAA. Betegner en norm for forstærkning af indholdet på en analog plade. Hvor RIAA forstærkeren laver pashævning, dæmper den ligeledes det kraftige diskantniveau med 20 dB.

Single ended princip

Single ended princip hvor samme rør både og skubber og trækker højttalermembranen (i stedet for normalt to i såkaldt push pull-konfiguration).

Hardwirede opbygning

Hardwirede opbygning af kredsløbet, hvor komponenterne er loddet fra punkt til punkt. Her opnås den bedste lyd. Audio Classic forstærkere er opbygget på denne måde.

 

Anode spænding

Rør arbejder med en høj anodespænding og kan være livsfarlig.

 

Hvad er NOS rør

Ny Old stock rør (NOS) er ubrugte rør fremstillet for mange år siden. (20 til 50 år) Bl.a. er NOS rør er langt bedre end rør der produceres i lande som Kina, Sovjetunionen og Jugoslavien.
Telefunken er i høj kurs.


Hvad er JAN rør

JAN rør (Joint Army Navy) kommer fra specielt udvalgt produktion med den hensigt at give holdbare rør. Blev oprindelig lavet til militæret.


Modkobling

En rørforstærker kan tilbagekobles ved at føre en passende brøkdel af udgangsspændingen tilbage til indgangen.


Opvarmningstid

Alle rørforstærkere har en opvarmningstid på ½ til 1 time for at lyde optimalt.
Nye rør skal altid brændes til. Mellem 40 – 50 timer for optimal lyd.


Bias

En af de vigtigste faktorer som påvirker tonen i en rørforstærker og dens langsigtede holdbarhed
er bias. Man skelner mellem reguleret og auto bias.


Triode single-end

Triode single-end klasse A forstærker fåes ikke bedre! Triode single-end klasse A føles betydeligt højere end de angivne WATT.

 

Signal/støj-forhold

Styrkeforskellen mellem ønsket lyd og uønsket støj i gengivelsen. Angives i db.

 

Vejledning ved køb af brugte rør (egen erfaring)

Det har vist sig, at mange køber brugte rør på nettet. Ved at vende rørene - med benene opad, kan man konstatere, hvor meget og hvor lidt de er brugt. Hvis glasset omkring benene er glasklart - er rørene som regel nye. Efter længere tids brug, bliver glasset mørkere - for til sidst at være helt sort og dermed defekt.

 

Varmeafledning af rør

Alle udgangsrør må højest køre på ca 65% af deres maksimale spredning.

 

Rystelser

Husk at alle rør er meget følsomme overfor rystelser!

 

Advarsel

En rørforstærker må ikke spille uden belastning. Dvs. der SKAL være koblet højttalere til.

 

Derfor er vores forstærkere med synlige rør

Vores forstærkere er lavet så rørene altid er synlige og dermed ikke pakket ind. Det har vi valgt for at passe på rørene, da der således er en naturlig varmeafledning. Er rørene pakket ind eller skjult i forstærkeren vil temperaturen omkring rørene være høj og kan dermed potentielt skade rørene. Vi synes desuden at det ser ret flot ud med synlige rør.