Oversigt over rør.

Rør bruges selvfølgelig af næsten alle forstærkerproducenter som konkurrenceparameter. Altså for at holde salgsprisen på forstærkeren på et rimeligt niveau. Der kan til tider opnås store forskelle (forbedringer) i lyden ved at eksperimentere lidt med andre rør. (Tube Rolling).

Der er primært 3 slags rør til anvendelse i rørforstærkere, nemlig udgangsrør, småsignalrør (indgangsrør) og ensretterrør.

Udgangsrør

Den type af udgangsrør, der skal bruges til ens forstærker, kan der normalt ikke ændres ved, dog kan visse forstærkere bruge flere forskellige udgangsrør.
Vi vil her kun beskæftige os med rør til audio brug.

2A3

Et spændende, fantastisk vellydende trioderør med overvældende dynamik, afgrundsdyb bas, vidunderlig mellemtone og luftig diskant, regnes af mange for et af de bedste udgangsrør overhovedet. Stammer oprindeligt fra begyndelsen af 1930’erne. 2 x 3,5 watt.

Eneste ulempe: Kræver højttalere af god kvalitet, fra ca. 92 db følsomhed. Beløn forstærkeren med et par rigtig gode højttalere og du vil få en fabelagtig forstærker.

Rør, der bl. a. kan anbefales:

 

TJ Full Music

 • 2a3C med aubergineformet glas. Fantastisk rør, der har både bas, mellemtone og diskant i orden i den grad. Meget flot. Kan varmt anbefales, særdeles alsidigt, hvad musik angår. Ret dyrt, men hver en øre værd. Prisen varierer. . Leveres i fin æske. Guldben
 • 2a3SE med aubergineform. Endnu mere af al ting i forhold til Full Music 2a3c. Prisen varierer.

Shuguang

 • 2a3C udmærket rør. Prisen varierer. Guldben

Electro Harmonix

 • 2a3EH Gold rigtig god kvalitet i forhold til prisen. Prisen varierer. Guldben.

Sovtek

 • 2a3 godt begynderrør. Prisen varierer.

300b

Videreudvikling af 2a3 på grund af ønske om mere effekt. Triode. En forstærker yder normalt ca. 2 x 8–10 w. i Single End. Har kultstatus lige som 2a3 og findes ligeledes i ufattelig mange versioner. Kan anvendes med ht. fra ca. 90 db i følsomhed. Rigtig dejligt rør med luftig diskant, fin mellemtone, men ikke helt så kraftigt i bassen, som 2a3, set i forhold til ydelse. Rigtigt fremragende rør til rock og kammermusik og jazzgrupper. Elsker messing og strenge. Prisen varierer.

Genalex Gold Lion

 • PX300B Blandt de betalelige, nok det bedste. Dejligt rør med lækker diskant og mellemtone. Fantastisk opløsning. Flot rør med guldben og russisk ”bling”. Prisen varierer.

Shuguang

 • 300BSB Rigtig dejligt kineserrør. Lyden er blød og lækker og detaljeret. Fantastisk flot aubergineformet glas med glødende Mesh plade. Fås som par i flot æske. Guldben. Prisen varierer.

Electro Harmonix

 • 300BEH Fint begynderrør til fornuftig pris. Guldben. Prisen varierer.

JJ

 • 300B Rigtig godt til prisen. Klarer sig fint i sammenlignende tests. Stort, flot rør. Prisen varierer.

Psvane

 • 300B-T mk.2 Fornemt rør, der får fremragende anmeldelser. Grå belægning på indersiden. Guldben. Prisen varierer.

6c33c

Russisk militærrør af fremragende kvalitet. Triode. Findes i uanede mængder, derfor særdeles billigt. Ca. 20 w i Single End opstilling. Dynamisk og MEGET musikalsk, behageligt og holdbart. Bliver overordentlig varmt (ca. 260 grader C). Prisen varierer.

 

811A

Fremragende trioderør, der lige har det, som 300B mangler: Bedre bas, endnu mere velopløst mellemtone og lige så luftig og dejlig diskant, og så har du 2 x 15 watt, altså det dobbelte af 300B. Afsindig billigt. Virker meget kraftfuldt. Rigtig flot, Lyser som en 5 watt glødelampe. Der kan stadig skaffes NOS rør. Prisen varierer.

Shuguang

 • 811A standard version, men udmærket. Testet og udmålt. Prisen varierer.

Thomson

 • 811a C-SF Særdeles fremragende musikalsk, lang efterklang, opløsning af den anden verden. Dynamisk og fantastisk til alle former for musik. Et af de aller bedste rør, jeg har hørt. Testet og udmålt. Prisen varierer.

KT120

Forholdsvis nyt kraftigt rør udviklet af russiske TUNG SOL. Dynamisk og med kraftfuld bas og rigtig god diskant og mellemtone. Fantastisk til rock og musik, der behøver store kraftreserver. Bruges bl.a. af mange velanskrevne amerikanske forstærkerfabrikanter. Prisen varierer.

Er i familie med kt88 m. fl.

Tung Sol

 • KT120 standardrør. Udmærket dynamisk rør med fornem bas. Diskant og mellemtone med god opløsning. Fremragende til rockmusik. Billigt. Testet og udmålt. Prisen varierer.

Shuguang

 • KT120-Z suverænt rør. Fantastisk musikalsk. Pludselig kan man spille al slags musik med utrolig musikalitet og dynamik. Dejlig varme. Fantastisk opløsning. Kan varmt anbefales. Absolut pengene værd. Sælges kun i udmålte kvartetter. Prisen varierer.

KT 150

Endnu et særdeles kraftigt rør fra TUNG Sol. Single end forstærker set op til 2 x 25 watt. Fantastisk dynamisk og med voldsom bas. Rigtig god mellemtone og diskant. Velegnet til alle musikformer. Vinder stadig større udbredelse. Pris pr. udmålt og parret par. Prisen varierer.

KT88

Populært, kraftigt og musikalsk rør, der er meget udbredt. Findes i flere versioner, der uden videre kan bruges i samme forstærker: KT90, KT94, KT100. I øvrigt også kompatibelt med 6550. Prisen varierer.

GENALEX Gold Lion

 • Regnes for et af de aller bedste, særdeles vellydende, men er ret dyrt, udmålt og parret kvartet. Prisen varierer.

Shuguang KT94 og KT100

 • Begge rør udviklet af kinesiske Shuguang i 90’erne, Kraftige og velkonstruerede, meget vellydende. Kan stadig fås hos TAD. Findes i ret store mængder, udgået. Latterligt billige. Forskellen på KT94 og KT100 er glassets form. Prisen varierer.

JJ KT88

 • Rigtig fremragende rør til prisen. Prisen varierer.

EH KT90

 • Endnu en variant kompatibel med kt88. Godt og kraftigt rør til audio. Prisen varierer.

6v6

Forstærkerrør, der primært bliver brugt til guitarforstærkere, men det kan bruges til ”hjælperør” i audioforstærkere. Der findes et kolossalt udvalg, både i NOS og almindelige versioner.

JJ 6V6GTS

 • Spændende, vellydende rør, billigt, cryo-behandlet. Prisen varierer.

Ecc99

Fremstilles af jj. Bruges bl.a. i Audio Classics 6c33 forstærker. Prisen varierer.

 

Småsignalrør

Her er der en utrolig bunke forskellige typer. Kun et fåtal vil blive omtalt her, men det er så ofte de mest brugte.

 

ECC81 eller 12AT7

Meget brugt rør, hvor vi er så heldige, at der stadig findes masser af NOS rør til overkommelige priser. Ikke-NOS rør befinder sig også på et behageligt prismæssigt niveau. Masser af muligheder for Tube Rolling.

Mullard cv4024

 • Fantastisk lækkert rør. Vidunderlig mellemtone og diskant med en superb opløsning. Bassen er i hvert fald også helt perfekt. Duer til alle musikformer. Kan findes i Cryogenbehandlet (dybfrosset) tilstand til betalelige priser. En tur i den hæftige dybfryser skulle hjælpe på lyden. Prisen varierer.

Philips

 • Et andet pragtfuldt rør, ikke så mærkeligt, da det blev fremstillet på Mullards fabrik i Blackburn. Guldben. Prisen varierer.

Andre

 • Ellers kan rør fra Telefunken, Siemens, Tesla og Psvane anbefales. Militærrør fra forskellige amerikanske fabrikker, fx General Electric, Sylvania og Philips (Sylvania). Blandt billige og gode rør kan nævnes Tung Sol, JJ og østtyske RFT.

 

Ecc82 eller 12AU7

Et andet småsignalrør, hvor udvalget er en hel del mindre, end i ecc81, men stort nok til de flestes behov.

 

Siemens

 • Fortrinligt og meget neutralt, rør fra Ex-jugoslavien, bygget på de gamle Telefunken maskiner. Prisen varierer.

RFT

 • Bygget i det gamle DDR. Fortrinligt rør til pengene. Prisen varierer.

Psvane-T

 • Rigtig godt rør udmålt og parret i æske med resultater fra måling. Guldben. Prisen varierer.

Philips/Sylvania 6189

 • Overordentlig godt og robust NOS- og JAN-rør fra USA med nøjagtig lyd med rigtig god opløsning. Kan varmt anbefales. Latterlig billigt. Prisen varierer.

GE 6189

 • Varmt og behageligt i lyden, ikke helt så præcist, som ovennævnte. Utrolig dejligt rør, måske lidt uldent i bassen.
  NOS- og JAN-rør fra USA. Prisen varierer.

JJ 802 s guld

 • JJ laver til tider fremragende og betalelige rør. Her er et af dem. Detaljeret og åbent. Slidstærkt. Guldben. Prisen varierer.

 

ECC83eller 12AX7

Ofte anvendt rør, der anvendes til guitarforstærkere. Bruges også meget til audioforstærkere. Findes i et utal af mærker og varianter. NOS rør næsten udsolgte og dyre. Der laves stadig nye, gode 83-rør og efterligninger af mange af de gamle, hæderkronede rør, om end med vekslende held.

JJ 803s guld

 • Aldeles fremragende rør. Detaljeret, uden hårdhed, fint stereobillede. Bygget med Telefunken 803s som forbillede, men er ikke mage til. Mere behageligt at lytte til. Knap så detaljeret. Overordentlig billigt i forhold til kvaliteten. Meget solidt bygget. Guldben.
  Mit absolutte yndlingsrør blandt de betalelige. Prisen varierer.

TJ Full Music

 • Udmærket rør med pæn opløsning. Højt prissat fra fabrikkens side. Guldben. Prisen varierer.

Harma Retro balanced

 • Watford Valves fører mærket Harma. Det er i vid udstrækning rør beregnet til guitarister. Ind i mellem er der dog også guf til audioforstærkere, bl.a. dette rør. En vellykket efterligning af Mullard, der så i øvrigt bruges i guitarforstærkere i vid udstrækning. På Watfords hjemmeside er priserne ex engelsk moms – Vat – på 20%. Prisen varierer.

Harma STR Balanced

 • Solidt konstrueret rør med dejlig ørevenlig lyd med masser af detaljer og stort lydbillede. Passer rigtig godt til Audio Classics 300B forstærker. Kan fås i cryo-version. Prisen varierer.

 

E88cc eller 6922

Endnu et udmærket rør. Ikke det store udvalg. Stadig mulighed for at finde Telefunken som NOS rør, men prisen er derefter. Dette rør er kendt under begge betegnelser.

JJ E88CC / 6922 Gold

 • Dette er et af JJ’s billige og gode rør med guldben, hvor du virkelig får noget for pengene. Prisen varierer.

6922 JAN-Philips
USA NOS

 • Endnu et godt NOS rør. Prisen varierer.

Andre gode rør

 • Gold Lion, RFT, Mullard

 

6sl7

Rigtigt godt småsignalrør, det bruges flittigt. Stadig god bestand af gamle militærrør til fornuftige priser. (NOS, JAN)

TJ Full Music

 • Rigtig godt rør. Neutralt i lyden, god opløsning. Uforskammet dyrt i forhold til kvaliteten. Prisen fastsat af fabrikken. Guldben. Prisen varierer.

Tung Sol GT Gold

 • Fremragende nyt rør, der virkelig kan det hele. Dyrt, men pengene værd. Guldben. Tung Sol laver 2 6sl7 rør, men hverken pris eller kvalitet er ens. Guldben. Prisen varierer.

Sylvania WGT

 • Fremragende rør over hele spektret. NOS og JAN Kvalitetsmæssigt på højde med Tung Sol GT Gold. Findes også fra Philips. (Philips opkøbte Sylvania i 80’erne). Prisen varierer.

 

6SN7

Rigtig mange muligheder inden for NOS/JAN og en masse udvikling af nye rør.

Sylvania WGTA

 • Rigtig lækkert og musikalsk rør i fineste JAN og NOS kvalitet. Fornem opløsning. Prisen varierer.

Tung Sol GTB

 • Fortrinligt rør til prisen. God opløsning. Prisen varierer.

 

5687

Dynamisk og musikalsk rør, der stadig bruges. Primært til forforstærkere. Udgået af produktion, men findes stadig i rimeligt udvalg. Værd at lede efter Tung Sol tilbage fra 50’erne. Tung Sol var oprindeligt en amerikansk rørfabrik, men blev på et tidspunkt solgt til Rusland.

Tung Sol

 • Her taler vi om gamle amerikanske Tung Sol rør. Kan stadig findes i NOS-udgave. Klart det bedste. Findes på Ebay. Bliver meget varmt. Prisen varierer.

Div. Amerik. NOS og JAN

 • Andre acceptable rør. Især JAN-versionerne. Prisen varierer.

 

Ensretterrør

Kan bruges i stedet for dioder til at ændre strømmen fra jævnstrøm til vekselstrøm.

EZ80

 • Bruges i forforstærker 12AU7/80. Her er der tale om Philips eller Siemens. Findes også fra Mullard.

6X5 GT

 • Bruges i strømforsyningen til 5687 forforstærkeren.